Om mig

Mitt foto
Jag heter Staffan Granfors och är klasslärare för årskurs 2 Delfiner. Jag är utbildad pedagogie magister på Åbo Akademi i Vasa, Finland. På denna blogg kommer jag att dela med mig av mina tankar och berätta om vad vi gjort i klassen. Välkomna att följa med vår blogg! Vänliga hälsningar Staffan

fredag 11 maj 2012

Det viktiga sociala samspelet!

Hej!

Sommarlovet närmar sig. Vädret ute blir allt varmare och det märks att eleverna börjar bli lite trötta den här tiden på skolåret. De är ändå väldigt duktiga och försöker ånga på så gott det går. De vill fortfarande göra bra ifrån sig, de är fortfarande stolta över sina arbeten och det finns ännu mycket att ge innan vi knyter ihop säcken och låter skolarbetet få vila över sommaren. 

De flesta eleverna har känt varandra rätt länge nu, och det är intressant att följa med hur kamratrelationerna utvecklas och förändras. Det verkar komma perioder för alla elever då de hittar sin bästis i klassen. Någon de vill leka med, arbeta med under lektionerna och någon som ger dem stöd och tröst när de som mest behöver det. Det händer att eleverna växer ifrån sina bästisar och de kan också få andra eller nya intressen som de inte längre delar med sina bästisar. Elevernas sociala relationer är med andra ord i ständig rörelse och min uppgift som lärare är att se till att det fungerar bra mellan alla i klassen. Som tur är finns det överlag en trygg och stabil grund i klassen, ett gott klimat där eleverna hjälper varandra och finner styrka i varandra. Det gläder mig speciellt mycket när eleverna reagerar på att någon elev är borta på morgonen och frågar var den eleven är någonstans. Det visar att de bryr sig om varandra och att alla är viktiga kuggar i klassens sociala samspel. 

Den här veckan har eleverna haft grupparbete och drama om fabler. Eleverna övade in korta pjäser som de visade upp för klassen. Det var som att vara på teater - i egen klass. De har också laborerat kring balans, tyngdpunkt och jämvikt med klossar och varit väldigt duktiga på att skriva texter. Eleverna har bland annat skrivit om geometriska figurer och skrivit dialoger mellan påhittade rymdvarelser. Ta gärna en titt in i klassen för att läsa dem! Att borsta tänderna varje morgon och kväll och att hålla sig borta från godis och läsk under en hel vecka var för övrigt en enkel match för eleverna. I alla fall enligt dem själva! Så med gott samvete får era barn nu äntligen äta godis och dricka läsk igen över helgen :)   

Ha en trevlig helg!

Mvh, Staffan   


Normer och regler och grupparbete om fabler. Här 
diskuterar eleverna innehållet i fabeln. 

Efter att eleverna diskuterat innehållet övade de in en liten 
pjäs som de dramatiserade inför klassen. 

Balans, tyngdpunkt och jämvikt. Dessa leoparder 
prövade om deras byggkonstruktion höll blomkrukan på toppen. 
Ansiktsuttrycken ger er svaret!

Eleverna fick sedan sjutton klossar och skulle 
bygga en så hög byggnad som möjligt.  

De här två leoparderna mäter höjden på sin byggnad 
med hjälp av linjal. 

Eleverna har skrivit texter till sin geometriska stad som de ritat. 


Eleverna har också skrivit dialoger mellan fiktiva rymdvarelser. 
Det blev väldigt spännande berättelser!

En ulv i fårakläder. Genom fabler från olika länder har 
vi bekantat oss med ordspråk och olika normer och regler. 

På fredagen fick vi trevligt besök av tre glada och skötsamma
 treor som var med oss i klassen under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar